Interaktívne zážitkové vzdelávanie pre školy

Kritické myslenie a práca s informáciami patria medzi kľúčové kompetencie 21. storočia. My, v občianskom združení Lietajúca ryba (Akadémia zážitkového vzdelávania) sa dlhodobo venujeme aj týmto témam. Vytvorili sme a prispôsobili metodické materiály a vzdelávacie aktivity pre vzdelávanie mladých ľudí v týchto témach.

Teraz vďaka podpore projektov cez Prešovský samosprávny kraj a Nadáciu Orange prinášame interaktívne zážitkové vzdelávania „Príbeh Tróje“ a „Zaži(tok) informácií“ aj na ďalšie školy v Prešovskom kraji ale aj do niektorých iných škôl v rámci Slovenska.

V mesiacoch september a október 2024 máme možnosť vďaka podpore od donorov zrealizovať bezplatné školenia pre triedne kolektívy a skupiny mladých ľudí primárne v Prešovskom kraji, ale po dohode vieme podujatie zrealizovať aj na inej škole v rámci Košického či Žilinského kraja 🙂

Týmito aktivitami a workshopmi na rozvoj kompetencií a zručnosti v oblasti kritického myslenia a práce s informáciami sme sa zapojili aj do iniciatívy Festival zručností 2024 , ktorý prebieha 23.9. – 27.9.2024 a zastrešujú ho ŠIOV (štátny inštitút odborného vzdelávania) a europass .

A čo vám vieme ponúknuť?

Interaktívna vzdelávacia hra – Príbeh Tróje:


Základné informácie o podujatí sú dostupné na stránke: https://lietajucaryba.eu/interaktivne-workshopy-o-kritickom-mysleni/

Video o podujatí: https://www.youtube.com/watch?v=Pt8lHemOv30

Časová dotácia na jednu skupinu (žiaci alebo pedagógovia): 90 – 120 min
Jedna skupina: max. cca 25 žiakov


Krátky popis:

Vzdelávanie je primárne určená žiakom vo veku 13 – 18 rokov (od 7. ročníka ZŠ a SŠ), no využitie nájde aj pri inej vekovej kategórii. Vzdelávanie je postavené na princípe jednoduchej únikovej hry, pri ktorej účastníci využívajú autorské karty so skenovateľným QR kódom, prácu s tabletom a s tematickými informačnými materiálmi.

Celá hra pozostáva z dvoch fáz:

1. Skupinová práca s kartami, tabletom a ďalším materiálom, pri ktorej účastníci odhaľujú informácie z obdobia Tróje a postupne riešia jednoduché úlohy, aby sa nakoniec dostali k pokladu.

2. Reflexia s pedagógom/lektorom kde hľadajú súvislosti medzi historickými udalosťami a dnešnou dobou, ale aj to ako pracovať s informáciami.

Interaktívne zážitkové vzdelávanie – Zaži(tok) informácií:


Pár fotiek z podujatí :

Zaži(tok) informácií na GJAR Prešov

Zaži(tok) informácií v CVČ Poprad

Zaži(tok) informácií v Turčianskej knižnici v Martine



Časová dotácia na jednu skupinu (žiaci): 90 – 100 min min

Jedna skupina: max. cca do 25 – 30 žiakov

Krátky popis:

Vzdelávanie je primárne určená žiakom vo veku 13 – 18 rokov (od 7. ročníka ZŠ a SŠ)  no využitie nájde aj pri inej vekovej kategórii. Vzdelávanie je postavené na princípe krátkych úloh zameraných na kritické myslenie, prácu s informáciami a čo ovplyvňuje naše rozhodnutia. Pri aktivitách žiaci pracujú v menších skupinkách a postupne navštevujú stanovištia a riešia úlohy zamerané na uvedené témy.

Celá hra pozostáva z dvoch fáz:

1. Skupinová práca na stanovištiach, pri ktorej účastníci v skupinkách navštevujú jednotlivé stanovištia a riešia úlohy zamerané na témy: kritické myslenie, práca s informáciami, čo ovplyvňuje naše rozhodnutia.

2. Reflexia s pedagógom/lektorom obzretie sa za tým čo zažili a vyvodenie teoretických záverov a praktických odporúčaní k uvedeným témam .

V prípade záujmu o viac informácií alebo objednanie workshopu nás môžete kontaktovať 🙂


Kontaktná osoba:

Meno: Ján Smatana (Johny)

Email: johny (zavináč) lietajucaryba (bodka) eu

Tel. číslo: 0911 970 399